Epíleg - Del poble a la ciutat (2)

Publicat el dia 06 juliol de 2016

La família Viñolas va continuar la vida a pagès treballant les terres d’una altra casa més gran (i sense molí), aquest cop amb unes millors condicions: la llum, l’aigua corrent i els electrodomèstics van entrar a les seves vides. Eren els inicis dels anys seixanta i les condicions de vida dels espanyols canviaven ràpidament amb l’apertura del règim franquista. Els germans van fer també la seva vida, en Ramon com a encarregat d’una empresa metal•lúrgica i en Martí d’ebenista. La Maria, després d’una etapa estudiant i treballant a Girona, va tornar amb els seus pares un parell d’anys. Poc després es casaria amb l’Ernest i aniria a viure a Sant Feliu de Guíxols, a on encara resideix avui dia.

El molí de Peradalta resta des de llavors abandonat, al costat de la riera Llémena que el va fer funcionar durant tants anys.

El molí de Peradalta resta des de llavors abandonat, al costat de la riera Llémena que el va fer funcionar durant tants anys. Tot i això, l’edifici es manté en peu i es pot visitar. Les passeres per creuar la riera van desaparèixer amb la riuada de l’any 59, especialment violenta; des de llavors uns taulons de fusta han fet les funcions de pont per creuar la riera i arribar fins al molí. El rec de molí creua el bosc abandonat i envaït per la vegetació, però encara es pot resseguir fàcilment el seu traçat fins a la bassa, actualment buida. El sostre de la cuina i el trull s’ha enfonsat i els terres de la part superior estan molt malmesos; el sostre de les habitacions encara resisteix el pas del temps però en condicions precàries. Just a l’entrada a mà dreta s’accedeix al molí en si, a on es conserva només una de les moles. Pujant per les escales fins a l’antiga cuina es pot veure el que queda del forn de pa, els fogons, l’aigüera i la llar de foc.

Fotografia davant de la catedral de Girona amb companys i professors de l'acadèmia a on vaig estudiar el que a l'època es coneixia amb el nom de "comerç".

Cal dir que tot i que la família de la Maria van marxar de Llorà, la Lita de Font-Sabeu va continuar treballant-hi fins al dia d’avui, amb els seus vuitanta-quatre anys. Si un dia hi aneu de visita, encara hi podreu parlar i us prepararà un bon cafè. 

Relats relacionats

www.recordsdelmoli.cat utiliza cookies propias y de terceros para mejorar el funcionamiento técnico de la web, personalizar la experiencia de navegación y para el análisis estadístico. Si continúas navegando consideraremos que aceptas el uso de cookies.AceptarMás información