El castell de Ravós

Publicat el dia 06 octubre de 2017

Agafant la carretera que va de Cornellà del Terri a Medinyà, en passar per Ravós, el que més crida l’atenció és la silueta del castell dalt del turó, amb un reduït agrupament de cases que crea una imatge de caràcter medieval. Aquest imponent edifici va passar a ser una casa de pagès a on vivia un matrimoni amb quatre fills; un d’ells era una noia de la meva edat, la Conxita, a la qual anava a visitar algunes vegades i gràcies a això havia pogut entrar al castell.

Fou durant llarg temps propietat de la senyoria eclesiàstica per acabar convertint-se en una casa de pagès.

Construït al segle XII, amb una estructura gòtica, planta rectangular i pati central, fou durant llarg temps propietat de la senyoria eclesiàstica per acabar convertint-se en una casa de pagès. Llavors va començar a ser desfigurat amb l’obertura de finestrals i l’enderrocament d’algun merlet.

Vista exterior del castell de Ravós del Terri en l'actualitat.

Avui dia ha estat restaurat i encara conserva dues torres cilíndriques en força bon estat i una part de la muralla. Enganxada al castell es troba l’església dedicada a Sant Cugat, d’origen romànic i amb un campanar quadrat amb merlets. A través d’una porta a la façana accedim al recinte interior de l’església. Ens trobem amb un pati sense sostre al qual, a mà dreta, trobem el cementiri i a mà esquerra, la porta d’accés al temple pròpiament dit.

Al cementiri hi reposen el “padrí” i la “padrina”, els meus avis. A sobre de la porta d’entrada a l’església, hi ha una inscripció a la llinda -amb data de l’any 1671- acompanyada d’un relleu al centre amb una petita imatge de Sant Jaume. A l’interior també s’hi conserva una senzilla pica baptismal i al sostre unes importantíssimes pintures murals romàniques. 

Relats relacionats

www.recordsdelmoli.cat utiliza cookies propias y de terceros para mejorar el funcionamiento técnico de la web, personalizar la experiencia de navegación y para el análisis estadístico. Si continúas navegando consideraremos que aceptas el uso de cookies.AceptarMás información